Wetenschappelijke en universitaire samenwerking [fr]

De wetenschappelijke en academische samenwerking omvat de volgende doelstellingen:

De wetenschappelijke en academische samenwerking heeft als doel een permanente dialoog binnen het domein van fundamenteel en toegepast onderzoek tot stand te brengen, alsook de uitwisselingsprojecten van studenten te bevorderen waarbij er rekening wordt gehouden met de verwachtingen van de huidige generaties, en dit men name door nieuwe studiebeursprogramma’s te lanceren die op de sectoren van de toekomst zijn gericht.

1) Identificeren, informeren en promoten

Ondanks de geografische en culturele nabijheid, ontbreekt het vaak aan kennis over elkaars sterke punten. De ambassade richt zich in de eerste plaats op het verspreiden van relevante informatie over sectoren, instellingen, behaalde successen en mogelijkheden om de emulatie tussen de twee landen te bevorderen.
De "instrumenten" ter ondersteuning van deze doelstelling zijn zeer divers: het wetenschappelijke en universitaire monitoringplatform, lezingen en seminaries, een beurs omtrent studeren in Frankrijk, de Franse weken die afwisselend in een Belgische universiteit of hogeschool plaatsvinden, publicatie van het Dossier Campus France België, het ondersteunen van evenementen van gespecialiseerde universitaire netwerken, de publicatie van een nieuwsbrief, social media enz.

2) In contact brengen

Om uitwisselingen aan te moedigen, treedt de ambassade op als facilitator tussen potentiële partners. Dit met elkaar in contact brengen van beleidsmakers, deskundigen en studenten verloopt via interpersoonlijke contacten, institutionele beurzen, thematische bijeenkomsten en federatieve programma’s zoals “Le Choix Goncourt de la Belgique” dat de Franstalige studenten van Belgische universiteiten en hogescholen rond dit evenement verenigt.

Het doel hierbij is om binnen de bilaterale samenwerking een centrale plaats toe te kennen aan innovatie en onderzoek, en dit onder meer door nieuwe domeinen voor wetenschappelijke en economische samenwerking in kaart te brengen en tegelijkertijd de ontwikkelingen op de Europese universiteiten te ondersteunen. Sinds 2020 ligt de nadruk op de wereldwijde gezondheidszorg, artificiële intelligentie, de energietransitie en sinds kort ook op agronomie, agrotechnologie en ruimtevaart.

3) Nieuwe samenwerkingsverbanden aangaan

De ambassade ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe samenwerkingsverbanden. Het belangrijkste instrument daartoe is het partnerschap Hubert Curien (PHC) Tournesol dat een financiële ondersteuning biedt aan jonge onderzoekers (ongeveer 30 projecten per jaar). De ambassade geeft ook voortdurend advies en institutionele steun aan samenwerkingsprojecten.

De hoogtepunten van de wetenschappelijke en universitaire samenwerking zijn:

De Choix Goncourt van België, een literaire prijs uitgereikt door Belgische studenten

Het partnerschap Hubert Curien (PHC) Tournesol, dat ondersteuning biedt aan Frans-Belgische onderzoekers

De Beurs omtrent studeren in Frankrijk

Voor nieuws over de wetenschappelijke en universitaire samenwerking kunt u surfen naar: https://francebelgiqueculture.com/?lng=nl

Gepubliceerd op 30/10/2023

bovenaan de pagina