Een Europees Moment [fr]
In “Een Europees moment” zoomen we elke maand in op een Europese en/of Franse actie die verband houdt met een bepaald evenement.
De maand november staat in het teken van digitale technologie!
(November 2021)
In maart 2021 presenteerde de Europese Commissie het “digitale decennium” dat een visie, doelstellingen en een strategie voor een succesvolle digitale transformatie tegen 2030 bevat. Het doel is om de soevereiniteit van de Europese Unie te vergroten in een wereld die steeds opener wordt en steeds meer onderling verbonden is.
Sinds 2015 bevestigt Frankrijk met het French Tech-programma zijn strategie ten gunste van digitale innovatie. Deze ambitie werd herbevestigd door de bekendmaking van het "Frankrijk 2030"-plan, waarin digitale technologie één van de speerpunten van dit investeringsplan is. Het doel van dit investeringsplan is om de industriële en economische structuur van Frankrijk nieuw leven in te blazen en het plan plaatst Frankrijk volledig in lijn met het Europese kader van het "digitale decennium".
In het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie zullen de digitale prioriteiten van Frankrijk gericht zijn op:
• de veiligheid op digitaal gebied te versterken;
• van de Europese Unie een voorname speler inzake innovatie te maken;
• de rol van de Unie als normsteller te versterken;
• de toegankelijkheid tot essentiële digitale infrastructuren en middelen te garanderen.
Om de digitale uitdagingen aan te gaan en naar aanleiding van het toekomstige Franse voorzitterschap van de Raad van Europese Unie organiseert de Ambassade van Frankrijk in België, in samenwerking met de FOD BOSA en AI4Belgium, een conferentiereeks getiteld Homo Numericus die de hele maand november loopt.
Voor meer informatie:
https://homonumericus.francebelgiqueculture.com
https://www.elysee.fr/emmanuel-macron/2021/10/12/presentation-du-plan-france-2030
2021 is het Europese Jaar van de spoorwegen!
(Oktober 2021)
Op 1 januari 2021 werd het startschot gegeven van het Europese Jaar van de spoorwegen. Dit initiatief, dat onder leiding staat van de Europese Commissie, is een politiek engagement op het gebied van duurzame en slimme mobiliteit.
Dit jaar werden er verschillende verjaardagen gevierd: de 175ste verjaardag van de spoorverbinding Brussel-Parijs, de 40ste verjaardag van de TGV en de 25ste verjaardag van de Thalys.
De Europese Commissie maakte van de spoorwegen één van de voorname pijlers van zowel de Europese Green Deal als van een duurzaam en veerkrachtig herstel. Zo beoogt ze tegen 2050 het goederenvervoer per spoor te verdubbelen en het aandeel hogesnelheidstreinen te verdrievoudigen.
Frankrijk zet zich ook in voor de spoorwegen en dit via:
• een modernisering van het nationale netwerk met het oog op regelmatigheid, veiligheid en duurzaamheid;
• een betere ontsluiting van dichter bevolkte gebieden;
• een versnelling van de werken om de toegang tot stations te verbeteren;
• een aanpassing van het spoornetwerk om het goederenvervoer uit te breiden.
Het Europalia-festival dat van 14 oktober 2021 tot 15 mei 2022 in Brussel plaatsvindt, heeft als thema TRAIN & TRACKS! Het multidisciplinaire programma draait rond drie hoofdthema’s: de impact van de trein op de maatschappij, tijd en beweging, en ontmoeting en afscheid.
Voor meer informatie:
https://www.gouvernement.fr/les-priorites/france-relance
Wat is het Europees erfgoedlabel?
(September 2021)
Het Europees erfgoedlabel is een erkenning van cultureel erfgoed, zoals cultuurgoederen, monumenten of herdenkingsplaatsen die een getuigenis zijn in de Europese geschiedenis of in de Europese opbouw.
In 2005, op initiatief van Frankrijk, hebben verschillende lidstaten van de Europese Unie besloten om het Europees erfgoedlabel te lanceren. Ook de Europese Unie heeft dit label aangenomen. Het is een erkenning van cultureel erfgoed, zoals cultuurgoederen, monumenten en herdenkingsplaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Europese geschiedenis of in de Europese opbouw.
De doelstellingen van dit label zijn:
• de Europese burgers dichter bij hun gemeenschappelijke geschiedenis en bij de Europese Unie brengen;
• de Europese burgers bewustmaken van de democratische waarden;
• en de interculturele dialoog versterken door artistiek, cultureel en historisch onderwijs.
48 Europese sites dragen het Europees erfgoedlabel waaronder 5 in Frankrijk: Cluny (Bourgogne), het huis van Robert Schuman (Lorraine), de Europese wijk in Straatsburg (Elzas), het voormalige concentratiekamp van Natzweiler en de geannexeerde kampen (Frankrijk-Duitsland), en de herdenkingsplaats van Chambon-sur-Lignon (Haute-Loire).