Sportief nieuws van de Ambassade [fr]

Een "Estafette rond de wereld" om de 500 dagen voor het begin van de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs te vieren

In samenwerking met het organisatiecomité van de Spelen van Parijs 2024 organiseerde het ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken op 14 maart een "Estafette rond de wereld". In België vond een evenement met meer dan 400 deelnemers plaats aan het Atomium.

Gedurende 24 uur organiseerden meer dan 120 Franse ambassades en consulaten met het label "Terre de Jeux" sportieve evenementen om de 500 dagen voor het begin van de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs te vieren.

In België organiseerde de Ambassade van Frankrijk samen met het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) een loopwedstrijd bij het Atomium. België ontving de estafette van Libanon om 9 uur ’s ochtends, waarop het evenement in Brussel van start ging.

Meer dan 400 deelnemers, waaronder 300 kinderen van het Lycée Français, en bekende Belgische atleten zoals Thomas Briels, Olympisch hockeykampioen van 2021, Noor Vidts, wereldkampioen indoor-vijfkamp van 2022 en Roger Habcsh, bronzen medaillewinnaar op de 100 en 200 meter voor rolstoelen tijdens de Paralympische Spelen van Tokio, namen een uur lang deel aan de race alvorens de estafette over te dragen aan de Franse Ambassade in Ghana.

De YouTuber Ksouchh was in Brussel om over het evenement verslag te geven.

Bij dit evenement kon de Franse Ambassadeur in België, de heer François Sénémaud het enthousiasme van de Belgen voor de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs waarderen.

Un « Relais autour du monde » pour célébrer les 500 jours avant le début des Jeux Olympiques et Paralympiques de Paris ©Crédit photo : Ambassade de France en Belgique Un « Relais autour du monde » pour célébrer les 500 jours avant le début des Jeux Olympiques et Paralympiques de Paris ©Crédit photo : Ambassade de France en Belgique Un « Relais autour du monde » pour célébrer les 500 jours avant le début des Jeux Olympiques et Paralympiques de Paris ©Crédit photo : Ambassade de France en Belgique Un « Relais autour du monde » pour célébrer les 500 jours avant le début des Jeux Olympiques et Paralympiques de Paris ©Crédit photo : Ambassade de France en Belgique Un « Relais autour du monde » pour célébrer les 500 jours avant le début des Jeux Olympiques et Paralympiques de Paris ©Crédit photo : Ambassade de France en Belgique Un « Relais autour du monde » pour célébrer les 500 jours avant le début des Jeux Olympiques et Paralympiques de Paris ©Crédit photo : Ambassade de France en Belgique

Tocht door Brussel met Olympische en Paralympische vlaggen

1ste tocht van de Olympische en Paralympische vlaggen buiten Frankrijk in het kader van de Internationale Jeugdspelen.

De stad Parijs en Paris 2024 wilden de komst van de Olympische en Paralympische Spelen in Frankrijk samen vieren door een vlaggentocht te organiseren. Na meer dan 50 stopplaatsen in "Land van de Spelen 2024"-gebieden en gemeenschappen die evenementen tijdens de Spelen organiseren, maakte de Vlaggentour zijn eerste stop in het buitenland, in België, waar de Ambassade van Frankrijk zich in september 2021 bij "Land van de Spelen 2024" aansloot en zich inzet om sport en zijn waarden te vieren en het Olympische en Paralympische avontuur van Parijs 2024 te delen.

De Franse delegatie bestond uit Laurence Fischer, drievoudig wereldkampioen karate en sportambassadeur, Thierry Rey, Olympisch kampioen judo en speciaal adviseur van de voorzitter van Parijs 2024, Emilie Gomis, Olympisch vice-kampioen basketbal en ambassadrice van het label Land van de Spelen 2024 en Sophie Lorant, directrice Internationale betrekkingen van Parijs 2024.

De vlag van Parijs 2024 en de Olympische en Paralympische vlaggen maakten een tussenstop in het Lycée français Jean Monnet, waar de delegatie van atleten hun Olympische ervaring met de jongeren deelde. In de namiddag stonden de vlaggen op de Grote Markt van de Stad Brussel voor een grootse viering van jeugd en sport.

Tocht door Brussel met Olympische en Paralympische vlaggen
Tocht door Brussel met Olympische en Paralympische vlaggen
Tocht door Brussel met Olympische en Paralympische vlaggen
Tocht door Brussel met Olympische en Paralympische vlaggen
Tocht door Brussel met Olympische en Paralympische vlaggen

Nog 1000 dagen aftellen tot de Spelen van Parijs 2024

Enkele maanden voor de start van de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024 heeft de Ambassade van Frankrijk in België het “Terre de Jeux 2024”-label, vrij vertaald als het “Land van de Spelen van 2024-label”, ondertekend en ze zet zich dan ook in om sport en de waarden die hiervan uitgaan, te vieren en om het Olympische en Paralympische avontuur van Parijs 2024 in België te delen.

Dankzij het “Terre de Jeux 2024”-label deelt het team van de Ambassade van Frankrijk in België samen met Parijs 2024 het standpunt dat sport een grote impact heeft op onze levens en dat ze als geen ander mensen samenbrengt, de cohesie vergroot, en het onderwijs en de inclusie versterkt.

gif sport 2

Laten we samen, naast de wedstrijd, ook de waarden van sport, vriendschap, respect en verdraagzaamheid vieren.

De Ambassade van Frankrijk heeft het "Terre de Jeux 2024"-label, vrij vertaald als het "Land van de Spelen van 2024-label", ontvangen en zet zich dan ook in om sport en de waarden die hiervan uitgaan, te vieren en om het Olympische en Paralympische avontuur van Parijs 2024 in België te delen. Dankzij het “Terre de Jeux 2024”-label deelt de Ambassade van Frankrijk samen met Parijs 2024 het standpunt dat sport een grote impact heeft op onze levens en dat ze als geen ander mensen samenbrengt, de cohesie vergroot, en het onderwijs en de inclusie versterkt.

Laten we samen, naast de wedstrijd, ook de waarden van sport, vriendschap, respect en verdraagzaamheid vieren.

De Ambassadrice van Frankrijk in België, Hélène Farnaud-Defromont, de Ambassadrice voor sport, Laurence Fischer, het hoofd van de Internationale Samenwerking van Parijs 2024, Vincent Pasquini, en de burgemeesters van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dragen een truitje in de kleuren van Frankrijk en België en verdedigen allemaal samen de Frans-Belgische vriendschap. Moge de voetbal-vriendschap meer dan een term zijn, maar een echte Frans-Belgische realiteit worden.

Gepubliceerd op 17/03/2023

bovenaan de pagina