De Kanselarij [fr]

De Kanselarij is gelegen in de Hertogstraat, nummer 65. De tuin scheidt het gebouw van de Kanselarij van de residentie van Frankrijk. Het is gelegen in een Koninklijke buurt, dicht bij het federale Parlement, de zetel van de federale overheid en dicht van het park van Brussel.

De kanselarij werd opgericht in 1911 , op verzoek van het Frans ministerie van buitenlandse zaken. Het werd gebouwd naast het Lovenjoul hotel. Een perceel dat het ministerie van Buitenlandse Zaken net had verworven. De Franse architect Georges Chedanne had de verantwoordelijkheid om de plannen te ontwerpen. Hij was winnaar van de Grand Prix van Rome in 1887 en had de Franse Ambassade in Wenen voltooid. Het gebouw is het resultaat van zijn samenwerking met kunstenaars die toen bekend waren: De gebroeders Perret uit Parijs zorgden voor de uitvoeringen op het bouwterrein. De ontwerper, Tony Selmersheim, zorgde voor de meubels en kwam ook uit Parijs. Waarschijnlijk werkte Louis Majorelle ook mee: hij was leider van de Ecole de Nancy. De grote marmeren trap is waarschijnlijk gemaakt door zijn atelier. Ze heeft een smeedijzeren helling en is versierd met verguld koren. Het is een meesterwerk in de art-nouveaustijl en het is bovendien helemaal uniek in Brussel !

Het enige gebouw in de art-nouveaustijl in Brussel

Chedanne koos voor een harmonieuze gevel en gebruikte gele stenen. Hij maakte gebruik van een ternair ritme om het motto “Liberté, Egalité, Fraternité” (Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap) te illustreren via de drie allegorische bas-reliëfs in de 3 gleuven/sleuven van de eerste verdieping. Op de benedenverdieping staan smeedijzeren hekkens. Ze zijn versierd met prachtige plantenmotieven en voorzien van de initialen van de Franse Republiek. De Kanselarij is het enige art-nouveaugebouw in de Koninklijke wijk, die in de neoklassieke stijl opgetrokken is rond het eind van de 18e eeuw. De regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beschermt het gebouw als monument. (de gevels, de grote trap, de originele meubels, houtwerk, ijzerwerk, etc.)

Gepubliceerd op 16/01/2020

bovenaan de pagina