De Kanselarij [fr]

De diplomatieke Kanselarij ligt in de Hertogstraat, nummer 65. De tuin scheidt het gebouw van de diplomatieke Kanselarij van de residentie van Frankrijk. Ze ligt in het hart van de koninklijke wijk, op een steenworp van het federaal parlement, van de hoofdzetel van de federale regering en vlakbij het park van Brussel.

De kanselarij werd opgericht in 1911, op verzoek van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het werd gebouwd naast het Lovenjoul-hotel, op een perceel dat het ministerie van Buitenlandse Zaken net had verworven. De Franse architect Georges Chedanne was verantwoordelijk voor het ontwerp van de plannen. In 1887 won hij de Grand Prix de Rome en hij had destijds het ontwerp van de Franse Ambassade in Wenen net voltooid. Het gebouw is het resultaat van zijn samenwerking met gerenommeerde kunstenaars uit die tijd: de Parijse ondernemers Perret Frères namen de werkzaamheden op het bouwterrein voor hun rekening en de Parijse ontwerper Tony Selmersheim ontfermde zich over de meubels. Allicht droeg Louis Majorelle, de toenmalige baas van de Ecole de Nancy, ook zijn steentje bij. Zo werd de grote marmeren trap, met smeedijzeren leuning, versierd met vergulde afbeeldingen van koren, waarschijnlijk in zijn atelier gemaakt. Deze trap is een waar meesterwerk in art-nouveaustijl en is in Brussel enig in zijn soort.

Het enige gebouw in Franse art-nouveaustijl in Brussel

Chedanne koos voor een harmonieuze gevel en gebruikte gele stenen. Hij maakte gebruik van een ternair ritme om het motto “Liberté, Egalité, Fraternité” (Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap) te illustreren via de drie allegorische bas-reliëfs in de 3 gleuven/sleuven van de eerste verdieping. Op de benedenverdieping staan smeedijzeren hekken. Ze zijn versierd met prachtige plantenmotieven en voorzien van de initialen van de Franse Republiek. De Kanselarij is het enige art-nouveaugebouw in de koninklijke wijk, die in een neoklassieke stijl opgetrokken werd rond het eind van de 18de eeuw. De regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beschermt het gebouw als monument (de gevels, de grote trap, de originele meubels, het houtwerk, het ijzerwerk, enz.)

Gepubliceerd op 17/06/2021

bovenaan de pagina